Gündemden Düşmeyen (AI) Yapay Zekâ Nedir ve Örnekleri Nelerdir?

Gündemden Düşmeyen (AI) Yapay Zekâ Nedir ve Örnekleri Nelerdir?

Yapay zekâ 2023 yılında öne çıkmış ve yavaş yavaş herkesin günlük yaşantısında kendine yer edinmeyi başarmıştır. Özellikle öğrenciler ve sosyal medya platformlarında herkes tarafından sevilen bu yazılımlar başka hangi alanlarda kullanılır?

Yapay zekâ nedir sorusu bu günlerde duyanlar tarafından Google üzerinde araştırılmaktadır. Çoğu insanın karşısına çıkan bu yazılımlar, yazılımcılar ve yapay zekâ mühendisliği mezunları tarafından geliştirilir. Yapay zekâ temel amacı nedir diye düşünülürse; yapay zekâ bir insanın uzun vakit harcayarak yapabileceği aktiviteleri internet üzerindeki verileri hızla tarayarak saniyeler içerisinde tamamlar. İnsan beyniymiş gibi çalışması istenir. Kısaca normal bir insan zekasını gerektiren işleri yapabilecek makine ve yazılımlar geliştirmek yapay zekanın amacıdır.

Yapay zekâ örnekleri ile bu durum daha net açıklanabilir. Bankacılık uygulamaları içerisinde karşılaşılan ikon robotlar da yapay zekâ aracılığı ile müşterileri doğru işleme yönlendirmektedir. Bunun yanı sıra öğrencilerin ödev yaptırmak için sıklıkla kullandığı yapay zekâ Chat robotu olan ChatGPT, veya sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğraflar ile yapay zeka çizim yapan filtreler örnek olarak verilebilir. Ancak yapay zekâ telefondaki veya bilgisayardaki bir yazılımdan çok daha fazlası da olabilir. Yapay zekâ sağlık alanında da hayatımıza çoktan girmiştir. Ameliyat robotları ve göz lazer ameliyatlarında kornea kalınlığının ameliyat sonrasındaki ölçüsünü tahmin etmek için öncelikle yapay zekâ robotları ameliyatları sanal olarak gerçekleştirmektedir. Kornea kalınlığının uygunluğuna göre de doktorlar ameliyatlara onay vermektedir. Yapay zekâ genel olarak 4 tipe ayrılır;

  • Reaktif makineler (reactive machines)
  • Sınırlı hafıza (limited memory)
  • Zihin teorisi (theory of mind)
  • Öz farkındalık (self-awareness) 

Peki gündeme oturmuş olan bu Yapay zekâ teknikleri nelerdir?

  • Uzman sistemler
  • Bulanık mantık
  • Yapay sinir ağları
  • Genetik algoritmalar

Yapay zekayı oluşturan teknikler arasındadır.

Siteler ve sosyal medya haricinde yapay zekâ uygulamaları da karşımıza çıkmaya başlamıştır. Özellikle İngilizce geliştirmek için kullanılan dil eğitim uygulamalarında yapay zekâ Chat ve AI ile konuş seçenekleri gelmiştir. Sırf yapay zekâ ile konuşmak ve sorulan ödev veya araştırma cevaplaması için yapılan özel Answer.AI tarzı uygulamalar da kullanıcılarla buluşmuştur.

6 YORUMLAR

  • Emrah durgut

    Hocam gerçekten güzel bilgiler veriyorsunuz. Özellikle teknoloji açısından üst düzey bilgileri sizde buluyoruz işime çok yaradı başarılarınızın devamını dilerim daha güzel teknoloji k8nulwrı bekliyoruz 3linşze sağlık .

    • Yasin cebeci

      Yapay zeka artık hayatımızın her alanında girmeye başladı kolaylık sağlaması amacıyla artık her işimiz daha rahat olacak o yüzden her geçen gün daha da geliştirerek daha alanımıza girecektir .

      • Yasin cebeci

        Yapay zeka artık hayatımızın her alanında girmeye başladı kolaylık sağlar .

        • Osman

          müşterileri doğru işleme yönlendirmektedir. Bunun yanı sıra öğrencilerin ödev yaptırmak için sıklıkla kullandığı yapay zekâ Chat robotu olan ChatGPT, veya sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğraflar ile yapay zeka çizim yapan filtreler örnek olarak verilebilir. Ancak yapay zekâ telefondaki veya bilgisayardaki bir yazılımdan çok daha fazlası da olabilir. .

          • Öner Teslen

            yapay zekâ bir insanın uzun vakit harcayarak yapabileceği aktiviteleri internet üzerindeki verileri hızla tarayarak saniyeler içerisinde tamamlar.

            • Okuyucu

              Enikonu bos zamanlarinizda gezinebileceginiz bir site . Tesekkurler.

              YORUM YAZ