Gulet Nedir?

Gulet Nedir?

Denizin içinde sabah veya akşam sefası yaşamak isteyen vatandaşlar; bunun için en otantik, en egzotik ve asil tekneleri ararlar. Bunların başında da gulet olarak bilinen yelkenli türü gelir. Bu tekne türü tarihin büyük bir bölümünde Ege denizi ile özdeşleşmiştir ve günümüzde de başta Bodrum olmak üzere çeşitli illerde üretimi gerçekleşmektedir.

 

Gulet Nedir?

 

Gulet, iki direkli olan orta büyüklükte bir yelkenli türüdür. Günümüzde standart olarak motor ile gelen guletler; yığma ağaç, ahşap laminasyon ve çelik materyallerinden üretilmektedirler. Dayanıklılıkları ve kapasiteleri dolayısı ile yurt dışında da görülmeye başlayan guletler, Ege denizinin sembollerinden birisidir. İhraç alan ülkelerin başında Yunanistan ve İtalya bulunmaktadır.

Gulet Türleri ve Özellikleri

 

Guletlerin birden fazla türü bulunmaktadır ve bu türler tasarımlarına göre birbirinden ayrılır.

 

  • Standart Gulet: Arka bölümünde geniş yemek masası, kapalı salon ve yuvarlak kıç bölümü ile tanınır. Klasik Bodrum guletleri bu gulet türüne örnektir.
  • Ayna Kıç Gulet: Arka bölümü yükseltilmiş köşe şeklindedir.
  • Tirhandil Gulet: Sivri arka bölgeleri, üç köşeli yelkenleri ve 20 metre civarında olan boylarıyla diğer gulet türlerinden ayrılırlar.
  • Guletler, kapasitelerine ve inşa yöntemlerine göre 50 metre boya çıkabilmektedir. Küçük guletlerde 3, orta boy guletlerde 6, büyük guletlerde daha fazla misafir kabini bulunması standarttır. Mürettebat için ayrı bir kabin bulunur.

     

    Gulet Kelime Anlamı ve Tarihçesi

     

    Gulet kelimesinin tarihteki anlamı “iki direkli yelkenli savaş gemisi” olarak geçer, ancak günümüzde savaş gemisi özelliklerini kaybedip ufak yolcu gemilerine dönüşmüşlerdir. İlk gulet tipi teknelerin milattan önce Ege’nin güneyindeki Karya uygarlığı tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir.

     

    Gulet Kiralama

     

    Gulet kiralamak isteyen kullanıcılar; bütçelerine, zevklerine ve amaçlarına göre ister bir (veya birden fazla) kabin, isterlerse bütün guleti kiralama şeklinde bir yola başvurabilirler. Guletler büyük tekneler oldukları ve oldukça kapasiteli oldukları için gulet kiralamanın günlük maliyeti binlerce euro civarında gezebilmektedir. Gulet kiralama işlemleri daima bir mürettebat ile yapılırken, kabin kiralamak için bu tarz bir gereksinim bulunmamaktadır.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ