E İmzalı Sağlık Raporu Nasıl Alınır ?

E İmzalı Sağlık Raporu Nasıl Alınır ?

Sağlık bakanlığının düzenlemesiyle artık hiçbir rapor elektronik ortamda düzenlenmemektedir. Manuel düzenlenen raporların geçerliliği olmamaktadır bu sebeple rapor talebi olan kurum ve kuruluşların bunları kabul etmemesi gerekir.

 

 Başvuru Öncesi Gerekenler

 

 Sağlık raporuna başvuruya gelirken kimlik belgesi bulundurulmalıdır. Bununla beraber e-devlet üzerinden doldurulacak olan sağlık beyan formu olmadan rapor işlemleri başlatılamadığından formun doldurulmasının ardından rapor talep edilmelidir. Doldurulan formun çıktısının alınmasına gerek yoktur. Ayrıca 18 yaşından küçükler rapor almaya velileri ile gelmek zorundadırlar.

 

 Rapor başvurusunda bulunan kişiler sağlıkları hakkında doğru ve anlaşılır şekilde bilgi vermekle yükümlüdürler. Muayeneyi reddeden ya da ağlık beyanında bulunmayıp e-nabzına erişimi engelleyen kişilere rapor verilmez.

Elektronik Ortamda Hangi Sağlık Raporları Düzenlenebilir?

 

Askerliğe başvuru için sağlık raporu: Askerlik görevini yapacak olan yükümlülere verilen rapordur. Aile hekimleri tarafından düzenlenir. Aile hekimine başvuru öncesinde kişinin sağlık formunu doldurması, sisteme yüzünü net gösterir bir fotoğrafını yüklemesi gerekir. Kişinin muayenesi ve özgeçmişine göre gerekli branşlara sevki uygun görülebilir.

 

Durum bildirir tek tehim sağlık raporu: Kişinin o anki sağlık beyanı ve fizik muayenesi sonucunda verilen raporlardır. Herhangi bir özel ibare kesinlikle bu raporlara yazılamaz.

 

İşe giriş için sağlık raporu: İşe girmek için gereken rapordur. Bu raporu aile hekimleri de düzenleyebiliyor olsa da onların raporlarının geçerlilik sahası oldukça dardır. Bu nedenle OSGB (ortak sağlık güvenlik birimi) kuruluşlarında raporların düzenlenmesi işçiyi ve işvereni koruyan tercih olacaktır.

 

E-spor raporu: Aile hekimleri ve uzman hekimlerce düzenlenebilir. Gerektiğinde kardiyolog ya da çocuk kardiyoloğu tarafından kişi değerlendirilmesi, spor yapmasına engel durum varlığı açısından araştırılması uygun örülebilir. Bu durumda kardiyolojik muayene için uygun hastaneye sevk edilebilir. Kişide herhangi bir patoloji saptanmasa da görüş almak açısından sevki uygun görülebilir. Bu rapor ancak lisans başvurusu yapılmış kişilere verilebilmektedir. Lisans dışı yapılacak sporlar için kişi beyanı veya 18 yaş altındakiler için veli izin ve beyanı yeterli olmaktadır.

Ehliyet raporu: Aile hekimlerince düzenlenebilmektedir. Kişinin sahip olduğu hastalıklara göre uzman hekim onayı gerekebilmektedir.

 

Akli meleke raporu: Tüm hekimlerce düzenlenebilmektedir. Gerektiğinde psikiyatrist sevki ile düzenlenmesi uygun görülebilir.

 

Yivsiz av tüfeği ruhsatı için sağlık raporu: Tüm hekimler düzenleyebilmektedir. Gerektiğinde nörolojik ve psikiyatrik açıdan sağlık kontrolü için sevk uygun görülebilir.

 

E-imzalı Sağlık Raporlarına Özel İbare Yazılabilir mi?

 

 Hiçbir e-imzalı sağlık raporuna özel ibare düşülememektedir. Örneğin spor yapabilir, garson olarak çalışabilir, yurtta kalabilir gibi ifadeler raporlara işlenememektedir.

 

 E-imzalı Sağlık Raporlarına Islak İmza Gerekir mi?

 

Bu raporlara ıslak imzaya gerek yoktur. Raporun altında elektronik imzalı olduğuna dair bir ifade bulunmaktadır.

 

 E-imzalı Sağlık Raporlarının Çıktısının Alınması Gerekli midir?

 

 Tüm elektronik raporlar e-nabız ve e-devlet sistemine yansımaktadır. Bu sebeple çıktı verilmesine gerek yoktur.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ