Emzirme Nedir ve Neden Önemlidir?

Emzirme Nedir ve Neden Önemlidir?

Emzirme anne ve bebek arasındaki duygusal bağı oluşturan ve güvenli bağlanmayı güçlendiren bir süreçtir. Bebeğiniz anne göğsü ile buluştuğunda ve emmeye başladığında sakinleşir, rahatlar ve kendini güvende hisseder. Anne de aynı şekilde bebeğini emzirirken ona kendini daha yakın ve huzurlu hisseder.

Emzirme bir annenin bebeğini doğal yoldan kendi sütü ile besleme sürecidir. Uzmanlar ilk 2 yıl anne sütü almanın önemini her fırsatta dile getirmektedir. Bu yüzden eğer ki anne sütünüz geliyor ve bebeğiniz emiyorsa kesinlikle bu süreci sonuna kadar götürmelisiniz.

Emzirme Neden Önemlidir?

Emzirme anne ve bebek arasında hem fiziksel hem de duygusal bağı güçlendiren doğal bir süreçtir. Emerken rahatlayan bebeğiniz sizin kollarınızda kendini son derece güvende hissedecek ve hatta bununla birlikte çoğunlukla sizi emerken uyuyup kalacaktır.

Anne sütünün içinde ilk 6 ay bebeğin ihtiyaç duyduğu yağ, vitamin, demir, protein ve mineraller yer almaktadır. İlk 6 ay boyunca anne sütünde bulunan proteinler bebeğin tüm protein ihtiyacını karşılaşmaktadır.  Bu yüzden de özellikle eğer anne sütü varsa ve bebek emiyorsa ilk 6 ay kesinlikle emzirme sürecine devam etmeniz gerekir. Peki, bunun dışında emzirme neden bu kadar önemlidir?

  1. Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirir bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur. Bebeğinizin sindirim sistemini yormaz ve kolaylıkla sindirilir.
  2.  Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm temel besinleri protein, yağ gibi içermektedir.
  3. Emzirme sırasında kurulan tensel temas anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir. Dünyaya dair hiçbir şey bilmeyen bebek annesinin sesini ve kokusunu doğduğu andan itibaren tanır. Bu yüzden de emzirme sırasında kendini güvende hisseder.
  4. Emzirme sadece bebeğe değil anneye de fayda sağlamaktadır. Doğum sonrası iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur. Ayrıca emzirme esnasında salgılanan hormonlar annenin rahatlamasına ve stres seviyesinin düşmesine neden olur.
  5. Anne sütü içerdiği omega-3 yağ asitleri ile bebeğinizin beyin gelişimini etkiler.

 

Emziren Anne Nasıl Beslenmelidir?

Emziren anne elbette sağlıklı ve dengeli beslenmelidir. Fakat bunun dışında emzirme döneminde annenin dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bunlar;

  • 1.Bol bol su içmek. Emziren anne de sıvı kaybı yüksek olmaktadır. Bu yüzden her emzirme sonrası mutlaka 1 bardak su tüketin.
  • Kafein alımını sınırlandırın. Kafein anne sütünden bebeğinize geçebileceği için onu rahatsız edebilir. Emziren annenin günlük kafein sınırı 45 mg geçmemelidir.
  • Yeterli miktarda kalsiyum alın. Süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum açısından zengin besinleri beslenme programınıza dahil edin. Kalsiyum hem bebeğinizin kemik gelişimi hem de sizin kemik gelişiminiz için oldukça önemlidir.
  • Sağlıklı yağlardan oluşan bir beslenme programınız olsun. Sağlıklı yağlar vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretir ve anne sütünden bebeğinize geçer. Zeytinyağı, fındık yağı gibi yağları tüketebilirsiniz.
  • Protein emziren anneler için en önemli besinler arasındadır. Her gün mutlaka yumurta ve süt ürünlerini tüketin. Haftada 2-3 kez tavuk, et ve balık gibi protein açısından zengin besinleri beslenmenize dahil edin.
  • Bebeğinizde gaz sorunu var ise çok baharatlı ve acı besinleri tüketmeyin. Bu bebeğinizdeki gaz oluşumunu arttırabilir. Bebeğinizde ki gaz sorununu rahatlatmak için her gün 1-2 bardak rezene ya da kimyon çayı içebilirsiniz. Bu anne sütünden bebeğinize geçerek bebeğinizde rahatlama sağlayacaktır.

Unutmayın ki her anne ile bebek farklıdır ve kendine özeldir. Bu yüzden beslenme ihtiyaçları da değişiklik gösterebilir. Bütün bunların dışında kendinize zaman ayırmayı ve uyumayı ihmal etmeyin. Evet, yeni anne olmuş birisi için dinlenmek ve uyumak biraz zor olsa da anne sütünü arttıran şeylerin başında annenin dinlenmesi ve uyuması gelmektedir. Kendinize zaman ayırarak rahatlatmanıza yardımcı olacak şeyleri yapmak stres seviyenizi azaltacaktır. Bu da anne sütünüzün artmasına olumlu katkı sağlayacaktır.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ