C Vitamininin Faydaları Nelerdir ?

C Vitamininin Faydaları Nelerdir ?

Bildiğimiz üzere kış aylarında en fazla tükettiğimiz besinler başta olmak üzere C vitamini gelmektedir. C vitamininin hemen hemen her yıl çokça tüketildiği bir ülkede yaşamaktayız. Bu besinler sayesinde sağlığımıza dikkat ediyoruz ve daha sağlıklı yaşamamıza olanak vermektedir. Peki, nedir bu C vitamini ve neden bu kadar sık tüketmekteyiz?

 C vitamini bizi belli hastalıklardan koruyan vitamin deposu olan bağışıklık sistemimiz için de bir hayli önemli olan belli ölçüde yapısında mineraller içeren sağlık deposu adını verebiliriz. Bu maddelerin vücudumuz açısından çok önemli yeri vardır. Yaşamak kadar, su içmek ve yemek yemek kadar önemli olan bu besin maddeleri yeterli miktarda tüketildiği takdirde vücudumuz için bağışıklık sağlayan ana bir etmendir. Akraba ziyaretlerinden manavlara kadar, manavlardan marketlere kadar hemen hemen her yerde bu besin maddelerini bulabiliriz. C vitamini en çok bulunan besinler ise:

  Portakal, Mandalina, Greyfurt, Limon gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır ve biz bu besinleri tükettikçe vücudumuz belli hastalıklara karşı direnç kazanıp sağlıklı yaşamamıza olanak sağlayacaktır. En basitinden haftada en az 1 kg bu besinlerden tüketmek bizi hastalıkların en sık yaşananı olan gribe karşı koruma sağlayacaktır.

  Yüzyıllar boyu süren hayatta kalma mücadeleleri genel olarak bu besinler üzerinden yapılabilmektedir ve biz bu besinleri tükettikçe yaşam ömrümüz bir tık daha uzama olasılığını elde bulundururuz. Özellikle hastaların en yaygın olduğu günümüz şartlarında bu besin maddelerini tüketebilmek bize yarar sağlayacaktır.

 C vitaminini bulunduran besinlerin yetiştiği alanlar genellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yani maki bitki örtüsünün olduğu alanlarda yetiştirilebilmektedir. Akdeniz ikliminin havasından dolayı bu gibi ürünlerin yetiştirilmesi doğal yöntemlerle basit olabilmektedir. Akdeniz ikliminin görülmediği yörelerde ise bu besinlerin doğal ortamda yetişme olasılığı daha zordur. Bu besinlerin yapısı genellikle sıcak yerler alışık olduğu ve soğuk iklimlere alışık olmadığından dolayı diğer yerlerde yetişmesi bir hayli zordur. Doğu Anadolu Bölgesi’nin özellikle kışları çok sert havası olmasından dolayı bu besin ürünlerinin yetişmesi belki bir nebze de olsa seracılık yöntemi ile yetişebilir fakat bunun da yapılabilmesi gerecekten en zor işlerden bir tanesidir.

 Sonuç olarak şunlara da değinmeden geçmek olmaz elbette; C Vitaminin vücudumuz açısından önemini biliyoruz ve her yıl belli bir miktarda bu besinlerden tüketmeliyiz. Tüketemediğimiz zamanlarda ise bu besinlerden mahrum kalarak vücudumuzun hastalıklara karşı dirençsiz olması olanağı ortaya çıkmaktadır. Bunun için nerede C vitamini görüyorsak kendimizi oraya atalım.

   Sağlıklı günlerde kalın…

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ