Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur ?

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur ?

Kredi kartı borçlarının zamanında ödenmemesi halinde bankalar Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu hükümlerine göre çeşitli yaptırımlar uygulayabilir. Bu yaptırımlar kredi kartının kullanıma kapatılmasından icra takibi takibi başlatılarak mal varlığı haczine kadar varabilir. İcra takipleriyle maaş haczi, gayrimenkul haczi, 3. Kişilerdeki alacakların haczi gibi yollarla alacağın tahsili sağlanabilir.

 

Kredi Kartlarının Kullanıma Kapatılması

 

Kredi kartı borcunun düzenli ödenmemesinin ilk yaptırımı kartın kullanıma kapatılmasıdır. Yasal düzenlemelere göre bir takvim yılı içerisinde üç kez asgari ödeme tutarı ödenmeyen kartlar nakit kullanıma kapatılır. Eğer üst üste üç ay bu tutarlar ödenmezse kart her türlü kullanıma kapatılır. Bu halde yasal takip süreci de başlatılır. Yani icra takibi açılabilir. Takip açılması halinde borçluya tebligatın yapılmasından itibaren 7 gün geçtikten sonra takip kesinleşmiş olur.  Kesinleşmeden sonra kredi kartı borçlusunun mal varlığından borca yeter miktarda menkul ya da gayrimenkul mal haczedilir.

Kapatılan kartların yeniden kullanıma açılması için kartın tüm borcunun ve varsa icra giderleriyle vekalet ücretlerinin ödenmesi gerekir.

 

Kredi Kartı Borcu için Maaş Haczi

 

Kredi kartı borçlusunun sigortalı çalışan ya da devlet memuru olması halinde alacağın tahsili için maaş haczi yapılabilir. Bunun için icra takibi başlatılmış ve takip kesinleşmiş olmalıdır. Kanunen borçlunun maaşının en fazla %25’i haczedilebilir. Eğer maaş üzerinde başka haciz varsa haciz sırasına girilir.

 

Emekli maaşları ile ilgili ayrık bir durum bulunur. Buna göre emekli maaşlarına nafaka gibi alacaklar dışında haciz konamaz.

Kredi Kartı Borcu için Gayrimenkul Haczi

 

Bankalar kredi kartı alacaklarını tahsil etmek için borçlunun gayrimenkullerine ya da motorlu araçlarına haciz koyabilir. Borcun miktarının düşük olması gayrimenkul haczine engel olmaz. Borçlu takibe düşen borcunu icra masrafları ile birlikte ödemezse haczedilen gayrimenkul icra müdürlüğü tarafından satışa çıkarılır.

 

Kredi Kartı Borcu için Banka Hesabı Haczi

 

İcra takibi sürecinde alacaklı banka ya da vekili borçlunun banka hesaplarına haciz koydurabilir. Burada haciz konması için hesabın hangi bankada olduğunun önemi yoktur. İcra Müdürlüğüne yapılacak talep üzerine borçlunun hangi bankalarda hesabı olduğu tespit edilir ve haciz konur. Haciz konan hesaba gelen paralar icra dosyasına gönderilir.

 

3. Kişilerdeki Alacakların Haczi

 

Kredi kartı borçlusunun 3. kişilerde alacağının bulunduğu tespit edilirse  bu alacaklara da haciz konabilir. Bu halde 3. kişilere icra müdürlükleri tarafından haciz ihbarnamesi gönderilir ve borcun icra dosyasına ödenmesi istenir. Mesela kirada gayrimenkulü olan borçlunun kiracısından kira bedellerini dosyaya yatırması istenebilir.

 

5 YORUMLAR

  • Berat aydın

    Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur Çok iyi bir şekilde açıklamış oldunuz bence kredi kartı kullanmıyorum bu çok önemli çünkü borç oluşabilir ciddi şekilde.

    • Sena a

      Kafamı kurcalayan bir konuydu yazınız çok yrdımcı oldu ama teşekkürler.

      • Gizem

        Detaylı şekilde yazmışsınız bu kadar ayrıntılı bilmiyordum gerçekten sıkıntılı durum.

        • Hasan tek

          Kredi borcu ödenmezse ne olur çok iyi bir şekilde açıklamış oldunuz teşekkür ederim.

          • Emrah durgut

            Çok güzel bilgilendirici konular teşekkürler .

            YORUM YAZ